Bernt Notke: Fragment aus dem Totentanz in der Nikolai Kirche in Tallinn

Dodendansen


De beroemde Danse macabre des Innocents van Parijs, alle uitgaven van Holbeins afbeeldingen van de dood, maar ook de nauwelijks bekende dodendansfresco's in het Italiaanse Macra; hier worden ze allemaal opgesomd. Dit is de catalogus van alle bekende dodendansen die tussen 1400 en 1800 vervaardigd zijn.

Wat is een dodendans? De dodendans is een kunstmotief dat in de vijftiende eeuw, als gevolg van het hervormingsstreven binnen kerk en kloosters, ontstond. Het is een kunstwerk, waarvan de kern uit een aantal gelijkvormig geconcipieerde scènes bestaat. In elke scène treedt de dood met een mens in contact, waarbij deze ontmoeting het laatste moment uit het aardse leven van de menselijke adressaat inluidt. Deze definitie wordt nader uitgewerkt onder Definitionsmerkmale.

Al eeuwenlang prikkelt de dodendans de verbeeldingskracht van velen. Deze catalogus wil de dodendansen voor alle belangstellenden toegankelijk maken, en als uitgangspunt dienen voor verdere verkenningen en onderzoek. Het moet een centrale ontmoetingsplaats worden voor al degenen die zich met de geschiedenis van de dodendans bezighouden.

Met uw hulp kan deze catalogus verder groeien en uiteindelijk uitgroeien tot de interdisciplaire encyclopedie van de vroegmoderne dodendans. Om dit hooggestemde doel te bereiken hebben wij uw kennis, uw vakkundige suggesties, uw opmerkingen en uw foto's nodig.


De webmasters: dr. Rolf Paul Dreier, drs. Branko van Loon, drs. Frank Santegoets|   Catalogus   |